Folinsyre:

behov min.0,5 mg./ kg. fodertørstof

Med en norm på 0,04-0,06 mg.folinsyre/mink/dag vil alm. minkfoder indeholde tilstrækkeligt uden tilsætning.Folsyre tilhører gruppen af B-vitaminer, og bruges ved blandt andet celledeling. Folsyre, folat og folacin er navne på de naturligt forekommende former. Folinsyre er den syntetiske form. Den biologisk aktive form er tetrahydrofolinsyre.

I modsætning til B12-vitamin, hvor kroppens depoter kan holde i flere år, kan folsyredepoterne kun holde et par måneder. Derfor er det vigtigt med en regelmæssig tilførsel af vitaminet.

Fysiologisk rolle: Folinsyre virker kun når der er B12 tilstede. Folinsyre er et co-enzym der virker omsætningen af proteiner samt DNA og RNA. Sammen med B12 virker det med i dannelsen af methionin fra homocystein.

Mangelsymptomer: Folinsyremangel forstyrrer aminosyreomsætningen. Diarre, nedsat vækst og ædelyst. Macrocytisk anæmi.

Hos mennesket: Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tager 400 mikrogram folsyre eller folinsyre hver dag, fra det tidspunkt, man planlægger at blive gravid, indtil 12 uger henne i graviditeten. Folsyre nedsætter risikoen for neuralrørsdefekt, hvilket kan forårsage en lang række alvorlige skader for barnet.

Kilder: 

Nutrient Requirements of mink and foxes 1982.

Minkproduktion.

Vitamins in animal nutrition.

Sundhedsstyrelsen

ændret 080115